Foto: Ilse Hendrickx

‘Oordeel niet over wat is, maar verbeeld je wat zou kunnen zijn.’

Hanneke behaalde haar Bachelor scenografie aan de Academie van Schone Kunsten in Tilburg (NL)

Haar eindwerk werd geëxposeerd tijdens het theaterfestival ‘Boulevard of broken dreams’ in Den-Bosch (NL) en bij ‘La Strada’ tijdens de Gentse feesten.

Een installatie waar Hanneke het publiek uitnodigde om te ‘kijken’. Kleine details die voor ieder individu een andere betekenis kregen.

‘Omdat je niet enkel kijkt met je ogen, beelden krijgen pas betekenis door de verwachting, verleden en emoties van de toeschouwer.’

Dit inspireerde Hanneke ook in haar verdere werk. Ze was lid van verschillende kunstcollectieven waar ze met haar installaties het publiek uitdaagde deel te nemen aan het geëxposeerde werk.

Ondertussen werkt Hanneke al zeker 20 jaar in het theater als freelance scenografe voor verschillende gezelschappen, zoals Compagnie de Koe, Kunstencentrum Vlaams Fruit, Ludvig producties, Studio 100. Maar ook verschillende musical producties waaronder Ben X waarvoor ze genomineerd werd en haar werk mocht exposeren in Cardiff World stage design 2013. Ook van de filmwereld mocht ze proeven als artdirector en setdresser.

 ‘Voor mij is een decor niet enkel een visuele interpretatie van een verhaal. Ik wil met een decor een interactie aangaan met de acteurs. Ze niet enkel in een decor laten spelen, maar ze met het decor laten spelen.’

Naast haar werk als scenografe werkt Hanneke aan haar eigen projecten zoals kleindesign, notitie in beeld, Miss Blue Sky en staat ze sinds 2016 ook zelf op het toneel bij gezelschappen Ludvig producties, Anima Vinctum, ea.